top of page
  • Foto van schrijverChris

Wat is sonic branding?

Bijgewerkt op: 11 apr. 2022

Dit is het eerste deel uit een driedelige serie over het ontwikkelen van sonic brand assets. Lees anders ook eens ''Deel 2 - De psychologische kracht van muziek'' of ''Deel 3 - Een strategie voor het ontwikkelen van sonic brand assets''.


Muziek gecomponeerd voor het stimuleren van de verkoop van producten bestaat al sinds de radio - ergens in de jaren twintig van de vorige eeuw - een massamedium werd. Maar de afgelopen jaren is het gebruik van audio voor marketingdoeleinden geëxplodeerd. Naast het gebruik van audioboeken, Spotify, TikTok en podcasts groeit het gebruik van audio ook door slimme horloges en speaker voice assistants zoals Google Home en Alexa. Luisteren wordt steeds meer een interactieve ervaring, wat een vraag oproept voor bedrijven, organisaties en marketeers: maximaliseer jij de kracht van je merkidentiteit?

The first jingle ever was "Wheaties" vocal only quartet jingle called "Try Wheaties". This was actually a sort of experiment they ran back in the 20s. It worked and changed advertisement forever.De kracht van muziek wordt vaak onderschat


"Als je bedenkt hoeveel aandacht er wordt besteed aan in-store marketing, vind ik het raar dat er zo weinig aandacht wordt besteed aan muziek in die context" - Adrian North,

Dit citaat van Adrian North, auteur en professor in de muziekpsychologie, is afkomstig uit een artikel dat in 2021 in The Guardian werd gepubliceerd. Het artikel beschrijft een aantal verschillende manieren hoe supermarkten muziek gebruiken om het winkelgedrag van klanten te beïnvloeden. Daarover later meer. Zijn opvattingen bevestigen hoe de kracht van (onbewust) geluid door marketeers - de afgelopen decennia - vaak is onderschat.


Een recent Ipsos-onderzoek toonde aan dat goed ontwikkelde audio branding veel effectiever is om merken herkenbaar te krijgen dan visuele uitingen. De realiteit wijst uit dat veel merken nog steeds voornamelijk vertrouwen op visuele branding en marketingmiddelen. Ook al wijst onderzoek uit dat geluid veel effectiever is om aandacht te trekken.Sonic branding biedt nieuwe kansen


Dezelfde Ipsos-studie vertelt ons dat reclame met geluid - dat overeenkomt met het geadverteerde merk - maar liefst acht keer beter presteert dan merk kleuren of andere visuele middelen. En er is meer: hoewel e-commerce de afgelopen jaren ontzettend is gegroeid zijn bekende remmers van online winkelen het gebrek aan ''echte ervaringen'' zoals sociale interactie en persoonlijk advies. Zintuiglijke marketing (geluid, reuk, smaak) kan deze kloof overbruggen. Het kan worden gebruikt om een nieuwe laag toe te voegen aan de online klantervaring door in te spelen op emotionele factoren. Totdat geurende media en apparaten realiteit worden, is het voor bedrijven waarschijnlijk verstandig om te investeren in geluid, muziek en audio-elementen om de manier waarop ze hun branding en product marketing benaderen te diversifiëren. De mogelijkheden zijn tegenwoordig veel uitgebreider dan alleen een audiologo van twee seconden of een pakkende jingle.


There's more!


Deze blogpost is deel één van drie in een serie over het ontwikkelen van sonic brand assets en hoe je deze toe kan passen bij het creëren van marketing en reclame-uitingen. De meeste online bronnen zijn nog steeds vrij beperkt of onvolledig als het gaat om het bieden van een meer diepgaande benadering voor het ontwikkelen van sonic assets. Met deze gids hopen we wat meer informatie te bieden over de nog relatief nieuwe industrie die sonic branding 2.0 is. In deel twee bespreken we de psychologische kracht van muziek, en hoe de moderne wereld invloed heeft op onze luisterervaring en de manier waarop we geluid gebruiken.


 

Heb je vragen betreft sonic branding, of wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf of organisatie? Stuur gewoon een berichtje! We horen graag van je. #absoloetlie is precies wat jij nodig hebt. Online zichtbaarheid met een creatieve insteek. Van een merkstrategie tot het inplannen van je social media. Van concept, visual design naar short of -long copy. Dagelijks ontwikkelen wij campagnes en originele content voor jouw merk of bedrijf. Van klein tot groot. Op locatie of remote. Geen poespas, gewoon goed. What you see is what you get. Echt op zijn Rotterdams dus.

Comments


bottom of page