top of page
  • Foto van schrijverDarlene

Een pakkende brandstory schrijven

Bijgewerkt op: 8 apr. 2022

Laten we beginnen bij wat een brand story, merkverhaal of corporate story nou precies is. Deze drie termen zijn in de basis hetzelfde. Het vertelt het verhaal van jouw merk of bedrijf. Maar wat maakt dit stukje tekst, vaak op niet meer dan een A4 geschreven, een goede brand story?De meeste copywriters zullen je vertellen dat een goede brand story begint bij het inspireren van jouw doelgroep door middel van het verhaal achter je merk of bedrijf. Waarom ben je hiermee begonnen? Wat is je missie en je visie? De lelijke waarheid is dat niemand eigenlijk zit te wachten op je verhaal. Mensen zijn voornamelijk geïnteresseerd in hun eigen verhaal. Dat neemt niet weg dat je jouw doelgroep kan inspireren of meenemen door een verhaal te vertellen waar ze zichzelf in herkennen.


Niet jij bent de held, dat is je klant!


Om dit goed op papier te krijgen moet je accepteren dat niet jij de hoofdpersoon bent. De klant staat altijd centraal. Verhalen die verteld worden vanuit een eenzijdig perspectief zullen vergeten worden. Verhalen waarin je, als consument, het belangrijkste karakter bent niet. De kunst is dus om je eigenbelang opzij te zetten en juist degene die je wilt inspireren te laten shinen.

Focus, focus en nog meer focus


Een verhaal met meerdere verhaallijnen is vaak moeilijk te begrijpen. Een brand story waarbij je alles wat je kan, doet en leuk vind is dat ook. Focus daarom op de onderdelen die je doelgroep helpen te overleven en groeien. Lezers willen zich verbinden zodat ze er zelf iets uit kunnen halen.


Iemand die zich inschrijft op een dating app, zoekt liefde. Niet het beste stukje software dat het mogelijk maakt die liefde te vinden. Hetzelfde geldt voor iemand die CRM-software wilt aankopen, de intentie zit hem in het laten groeien van zijn of haar bedrijf. Zelfs bij het verkopen van tandenborstels gaat het voor de consument niet om de specificaties, het gaat om de overtuiging dat je nieuwe glimlach mensen doet verwonderen.


Wees duidelijk en geef antwoord


Onze klanten zitten vol met vragen, vooral vragen met betrekking tot zichzelf. Vaak weten ze zelfs het antwoord al en zijn ze vooral op zoek naar bevestiging. Dus als jij die bevestiging niet geeft zullen ze verder gaan naar de volgende totdat ze wel een match vinden. ‘’On to the next, een bedrijf of merk wat wel past bij het antwoord dat ik zoek.’’


Aandachtspunten voor een goede brandstory


Op het internet staan talloze how-to’s of lijstje met tips over hoe je een brand story kan schrijven. Dit is geen stappenplan, ik geef je liever een aantal belangrijke vertrekpunten bij het fine-tunen en verbeteren van je brand story. Of je nu net begint of je bestaande verhaal beter op papier wilt krijgen.


  • Maak het persoonlijk. Daarmee bedoel ik niet persoonlijk over jezelf maar zet je doelgroep centraal. Maak hem of haar de held. Zo creëer je een verhaal dat verbinding maakt.

  • Lekker kort. Of eigenlijk bondig. Probeer niet teveel te vertellen maar kom tot de kern. Beschrijf een probleem, dé oplossing. En inspireer met succes.

  • Wees concreet. Geef antwoord op zijn of haar vragen, probeer dieper na te denken wat jouw doelgroep probeert te bereiken. Stel jezelf de vraag ‘waarom heeft degene mijn product of dienst nodig?’ en ‘wat wil hij intrinsiek voor zichzelf bereiken’.


Weet je niet hoe je moet beginnen?


Ik heb dat ook weleens, die vervelende writer’s block. Wat voor mij helpt? Kijken wat er om mij heen gebeurt en op zoek gaan naar verhalen die mij inspireren. Dat zijn vaak niet eens ‘corporate stories’, maar echte verhalen van schrijvers of mensen. Daarnaast wil ik je tippen op een handig boek van Donald Miller, ‘Building a story brand’. Dit boek heeft ervoor gezorgd dat ik de switch heb gemaakt van over jezelf praten naar inspireren met je doelgroep in het midden.


 

#absoloetlie is precies wat jij nodig hebt. Online zichtbaarheid met een creatieve insteek. Van een merkstrategie tot het inplannen van je social media. Van concept, visual design naar short of -long copy. Dagelijks ontwikkelen wij campagnes en originele content voor jouw merk of bedrijf. Van klein tot groot. Op locatie of remote. Geen poespas, gewoon goed. What you see is what you get. Echt op zijn Rotterdams dus.

Commentaires


bottom of page