top of page
  • Foto van schrijverDarlene

Een Absoloetlie Essentieel Marketing Glossary (2023 Update)

Bijgewerkt op: 24 jan. 2023

Met deze ultieme marketing termen zoekwoordenlijst kan je de mensen met wie je samenwerkt vol vertrouwen briefen en feedback geven!


Marketing glossary 2022

De wereld van marketing en communicatie is voor buitenstaanders vaak lastig te begrijpen. De uitdrukking "opinions are like assholes, everyone has one" is waarschijnlijk bedacht met marketing professionals in gedachten. Het maakt niet uit of je praat met creative directors, digitale strategen of (online) marketeers: ze weten het allemaal beter, en lijken er vaak plezier in te hebben jou het gevoel te geven dat je er totaal geen verstand van hebt.


Laat je hierdoor vooral niet afschrikken, we moeten allemaal ergens beginnen. Het feit dat je dit leest betekent dat je serieus bent over je project. Wanneer je een bedrijf, merk of campagne ontwikkelt, zijn er zoveel modewoorden die in het rond gegooid worden, dat het moeilijk kan zijn om ze uit elkaar te houden. Daarom heb ik zoveel mogelijk termen op een simpele manier uitgelegd.


Deze lijst is zeker (nog) niet compleet. Dus kom gerust nog een langs of stuur gewoon een mailtje, dan ontcijferen we samen het ‘buzzwoord’.


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


A


Advertising

Advertising is het maken van reclame. Het is erop gericht een product of dienst aan een doelgroep te verkopen of je merk te ‘branden’. Het is een van de oudste vormen van marketing die probeert de acties van de doelgroep te beïnvloeden om iets specifieks te kopen, te verkopen of te doen. Sinds de opkomst van het internet is reclame maken globaal in twee velden opgesplitst: offline advertising en digital advertising.


Affiliate Marketing

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij bedrijven of adverteerders hun partners (affiliates) belonen voor de gegenereerde verkopen of leads. De affiliates zijn mensen, influencers of ondernemingen die in ruil voor commissies via online kanalen en affiliate links actief producten en diensten promoten. Via de affiliate link kan er bijgehouden worden hoeveel personen door


Agile

Agile is een methode die vooral gebruikt wordt bij projectmanagement en software ontwikkeling. die teams helpt sneller en met minder hoofdpijn waarde te leveren aan hun klanten. In plaats van alles in te zetten op een "big bang" lancering, levert een agile team werk in kleine, maar te behappen, stapjes. Eisen, plannen en resultaten worden voortdurend geëvalueerd, zodat teams een natuurlijk mechanisme hebben om snel op veranderingen te reageren.


AIDA

AIDA is een afkorting die staat voor: Attention, Interest, Desire, Action actie. Het AIDA-model is een marketingmodel waarin de vier stappen staan beschreven die in een reclame-uiting moeten voorkomen. Aan de hand van de vier stappen wordt het beslissingsproces van de consument in kaart gebracht, voordat er daadwerkelijk een aankoop of gebruik van een product of dienst plaatsvindt.


Anchor Link

Een anchor link zorgt dat je direct naar een ander punt op dezelfde of een andere pagina scrollt. Dit verhoogt het gebruikersgemak van de website omdat de pagina niet in zijn geheel gescrold hoeft te worden.


API

Een API (Application Programming Interface) is een software-interface die het mogelijk maakt dat twee applicaties met elkaar kunnen communiceren. Op deze manier kan je bijvoorbeeld makkelijk data of acties koppelen van het ene platform naar het andere platform.


Art Director / Art Direction

Een art director, ook wel creatief directeur genoemd, is een artistiek leider die verantwoordelijk is voor de artistieke visie van een bedrijf in de creatieve industrie. Een art director bedenkt en ontwikkelt mediacampagnes en advertenties, stelt algemene richtlijnen op voor de vormgeving van publieke uitingen en stuurt het team van ontwerpers aan. Met art direction, hetgeen wat de art director doet, houd je grip op je merk en identiteit daarvan.


Aspect Ratio

Met aspect ratio wordt de beeldverhouding bedoeld van een beeldscherm of audiovisuele productie. Het is een simpele formule waarbij de breedte en hoogte wordt uitgedrukt in getallen. Handig om te weten voor onder andere UI design of het maken van een video die je op verschillende platformen wilt inzetten,


AVG

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een Europese Privacywet. Sinds Mei 2018 regelt de AVG dat bedrijven en organisaties persoonsgegevens zorgvuldig verwerken. De wet is bedacht om ervoor te zorgen dat er meer grip is tijdens het verwerken van persoonsgegevens.


B


B2C / B2B

Een bedrijf dat een heel specifiek product of dienst aanbiedt voor ondernemers of andere bedrijven, valt onder de noemer business-to-business (B2B). Een bedrijf dat voornamelijk consumenten bedient, is een business-to-consumer (B2C) bedrijf.


Backlink

Een backlink is een link van een andere website naar jouw website. Backlinks zijn voor de zoekmachines zoals Google belangrijk om te bepalen hoe populair jouw website of webpagina is. Hoe meer backlinks, hoe meer positieve aanbevelingen je eigenlijk hebt van andere websites. Dit geldt helaas niet voor eigen posts die linken naar je website op bijvoorbeeld een Facebook of Twitter.


Boiler Plate

Een boilerplate is een korte tekst die zonder veel aanpassingen kan worden hergebruikt. De boiler plate is een korte tekst met belangrijke informatie over een bedrijf, een product of dienst. Deze teksten kunnen bijvoorbeeld worden geplaatst onderaan een persbericht of vacature.


Brand Archetypes

Archetypes zijn herkenbare karakters of identiteiten die aan (media)merken worden gekoppeld om een extra lading en dimensie te creëren als het aankomt op merkherkenning en waardering. Zie je merk als persoon en plaats je merk in 1 of maximaal 2 archetypes.


Branding

Branding gaat over het definiëren van de identiteit van een organisatie, bedrijf of merk. Het gaat over de missie, waarden, en wat een merk of onderneming speciaal en uniek maakt. Branding bepaalt de stijl en richting van advertising, oftewel de reclame-uitingen. Branding is belangrijk wanneer je nog geen naamsbekendheid hebt. Start daarom altijd met een branding campagne.


Brand Book

Een brand book is een een document dat de belangrijkste merkelementen zoals het logo, de website en de merkstijl richtlijnen van een merk of onderneming beschrijft. Het omschrijft ook je merkidentiteit, profilering, kernwaarden, missie en andere belangrijke zaken rondom je merk. Werk je met een groot team of veel verschillende externe professionals, dan is dit het document wat ze op weg helpt en zorgt voor de juiste richtlijnen.


Brand Story

Een merkverhaal of brand storytelling is het inzetten van verhaaltechnieken om met meer impact de essentie en merkboodschap over te brengen bij je doelgroep. Onderzoek laat zien dat verhalende communicatie de hersenen op een dieper niveau bereiken. Een brand story kan je gebruiken op je ‘about’ pagina, als start bij het ontwikkelen van een brand movie of als toon voor je eerste branding campagne. (Lees mijn blog over #BLOGNAAM# (Leestijd: X minuten) om meer te begrijpen waarom een brand story zo onwijs belangrijk is.


Brand Identity

Merkidentiteit is een verzameling zichtbare elementen zoals logo, ontwerp en kleur waarmee een merk zich in de gedachten van de consument onderscheidt van zijn concurrenten. Het doel is herkenbaarheid en het unieke karakter van je merk te behalen. Zie het als een je garderobe van het karakter. Wat maakt je merk uniek en herkenbaar?


Brand Image

Merkimago is een beeld dat een consument heeft van een bepaald merk nadat hij of zij er contact mee heeft gehad. Simpel gezegd is het een resultaat van de inspanningen van het marketing team dat een merkidentiteit heeft gecreëerd. Maar let op, vele facetten van je bedrijf hebben hier invloed op. Denk bijvoorbeeld aan je customer service. Is die niet in lijn met je imago? Dan kan dit ook invloed hebben op je brand image.


Branding Campaign

Met een merkcampagne communiceer je niet alleen de identiteit van je merk naar je doelgroep om daarmee brand awareness te creëren; daar bovenop activeer je jouw doelgroep. Met een goede brand campaign zet je je doelgroep in beweging en creëer je herkenbaarheid, bewustzijn bij de juiste mensen


C


Campaign

Een campagne is een periode waarin je gericht gaat communiceren over een bepaald onderwerp zoals het lanceren van een organisatie, merk of product of artiest. Het voeren van een succesvolle campagne vraagt om heldere doelstellingen, inzicht in de doelgroep, een gefundeerde strategie, een sterk creatief concept en een slimme inzet van middelen in de verschillende media (bijvoorbeeld op Instagram, outdoor media of radio).


Churn Rate

Churn rate of attrition rate is een uitdrukking van het aantal afhakende klanten of opzeggende leden of abonnees. In het Nederlands wordt ook wel gesproken over het verloop. De mate waarin een bedrijf klanten weet vast te houden is een indicatie voor de tevredenheid (of ontevredenheid) van klanten. Churn rates worden meestal uitgedrukt in een absoluut aantal of percentage afhakende abonnees per maand of per jaar.


CLTV

De customer lifetime value is een uitgebreide versie van ROI (return on Investment). ROI berekenen doe je eenvoudig door opbrengst te delen door de kosten en te vermenigvuldigen met 100%. Is de uitkomst een positief getal, dan levert een investering winst op. De customer lifetime value berekenen is een uitgebreidere rekensom, waarbij je ook kijkt naar de periode dat een klant gebruik maakt je van diensten. De CLTV laat zien wat een klant oplevert in de totale periode dat hij klant is. Hoe vaker een klant iets afneemt, hoe hoger de customer lifetime value.


Content

Het woord kom je overal tegen, en is misschien wel het lastigste uit te leggen. Want alles is content. De mooiste omschrijving vind ik: Content, ook wel inhoud genoemd, is het vertalen van informatie en ervaringen gericht op de lezer, eindgebruiker of publiek naar webteksten, blogs, artikelen, social media posts, video, foto’s, en geluid… Waarom ik dit zo'n fijne omschrijving vind? De kern en reden waarom content zo belangrijk is, is om de gebruiker, lezer of kijker te inspireren. Dat doe je met inhoud. Vraag jezelf dus ook af: breng ik met dit stuk inhoud en is het inspirerend?


Content Archetypes

Content archetypes beschrijven de balans van het type media uitingen van een bedrijf, organisatie of merk. Globaal kunnen er vier archetypes beschreven worden: the promoter, the preacher, the professor en the poet.


Contentstrategie

Een contentstrategie is een strijdplan voor het maken van strategische keuzes voor het creëren van content. Hierin komt terug: doelstellingen, doelgroepen, content pijlers, concept en thema’s, middelen, platformen, content archetypes en meetmethoden. Een contentstrategie helpt bij het vertalen van je organisatiedoelstellingen naar een manier om met behulp van content deze doelen te bereiken en gaat dus niet over het produceren en inplannen van content stukken. Dit valt namelijk onder content management.


Conversie

Conversie (of conversieratio) is een begrip dat veel in online marketing wordt gebruikt. Met conversie bedoelt men het percentage bezoekers dat tot een transactie overgaat. De transactie zal meestal een aankoop zijn bij een webwinkel, maar het kan net zo goed het afsluiten van een verzekering of telefoonabonnement zijn.


Cookies

Wanneer je een website bezoekt plaatst deze cookies op je computer, tablet of telefoon. De belangrijkste functie van cookies is om de ene gebruiker van de andere te onderscheiden en om je browse gedrag te kunnen analyseren.

Cookies worden vaak onderverdeeld tussen drie categorieën:

Copywriting

Copywriting is het schrijven van aantrekkelijke, wervende teksten voor commerciële doeleinden. Naast teksten voor sociale media, nieuwsbrieven en SEA, schrijven copywriters ook geoptimaliseerde webteksten. SEO-copywriting resulteert in informatieve teksten die bovendien goed scoren in Google.


CPA

De afkorting CPA staat voor cost per action, soms wordt het ook wel uitgelegd als cost per acquisition. Het betreft een methode om de kosten van online adverteren te bepalen op basis van een specifieke actie die wordt uitgevoerd door de gebruiker. Dit kan een afgeronde verkoop zijn, het invullen van een formulier of het downloaden van een bestand.


CPC

Cost per click is een term voor betaalde advertising waarbij een adverteerder een bedrag betaalt voor elke klik op een advertentie. CPC wordt gebruikt om de kosten te bepalen voor het tonen van advertenties aan gebruikers op zoekmachines.


CPM

CPM is een afrekenmodel voor online adverteren waarbij de adverteerder betaalt per duizend keer dat een advertentie is vertoond. Bij CPM richt je je dus alleen op vertoningen en niet op clicks. CPM wordt voornamelijk gebruikt wanneer het verhogen van de naamsbekendheid de doelstelling van de campagne is.


Crawler

Een crawler, ook wel ‘web crawler’ of spider genoemd, is een soort spin die binnen pagina’s van websites kruipt, ‘crawlt’ en deze indexeert. Indexeert als in je content leest en soms ook gebruikt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een Indeed, zij gaan langs verschillende websites en indexeren vacatureteksten om vervolgens ook te plaatsen op hun eigen platform.


Creative Director

Een creative director houdt zich bezig met strategie, campagne-uitvoering, art direction en meer. Het verschil met een art director is dat deze laatstgenoemde zich voornamelijk bezig houdt met de vormgeving en esthetiek van de visuele media uitingen. Een creative director heeft dus een meer globale, projectmatige rol. In de hiërarchie staat een creative director boven een art director.


CRO

CRO staat voor conversion rate optimization, ook wel conversieoptimalisatie genoemd. Het is een methode die de data en de feedback van gebruikers gebruikt om het resultaat van een website of campagne te verbeteren.


Cross-Posting

Cross-posting betekent dat je een stuk content of een bericht deelt op meerdere sociale kanalen. Vaak is de inhoud of strekking van dit bericht hetzelfde, maar zal de opmaak anders vormgegeven moeten worden. Belangrijk bij cross-posting is om er altijd vanuit een native blik naar te kijken.


Crosslinking

Meestal verwijst crosslinking naar het proces van linken tussen twee afzonderlijke websites. Maar crosslinking is ook van toepassing wanneer twee pagina's op dezelfde website aan elkaar worden gekoppeld, zodat elke pagina een link naar de andere pagina toont.


CSS

CSS is een programmeertaal waarmee je een website of webpagina kunt opmaken. CSS beschrijft hoe HTML elementen moeten worden weergegeven op het scherm.


CTA

Een call to action, ook wel afgekort tot CTA, is een oproep aan de bezoeker die overeenkomt met het doel van de website of van de desbetreffende pagina. Een goede CTA is bepalend voor de effectiviteit van de website. CTA is niet alleen de button, zoals veel mensen denken. Een call to action kan ook verwerkt worden in je tekst, heading of beeld.


Customer Journey

De customer journey is de reis die een potentiële klant aflegt om tot de aankoop van een product of dienst over te gaan. Met een customer journey map maak je een visuele weergave waarmee je inzicht krijgt in waar de mogelijkheden liggen voor het verbeteren van je klantbeleving.


D


DEI

DEI staat voor diversity, equity and inclusion. Het is een term die wordt gebruikt om het beleid - in organisaties, voor merken en producten - te beschrijven dat de vertegenwoordiging en participatie van verschillende groepen bevordert.


DM

DM betekent direct message oftewel een direct bericht. Het is een privé communicatiemiddel tussen gebruikers van sociale media.DTP

DTP staat voor desktop publishing. Het is een term die het opmaken en bewerken van documenten voorafgaand aan publicatie beschrijft. Een DTP-er zorgt ervoor dat drukwerk, zoals brochures, boeken, flyers, buitenreclame of andere reclame uitingen goed in productie kunnen gaan. Een DTP’er is niet perse hetzelfde als een grafisch vormgever, bij grotere organisaties heeft een DTP’er vaak een ondersteunende rol.


E


Earned Media

Earned media staat voor alle media aandacht, content die door iemand anders over je bedrijf is gemaakt en waar je niet voor hebt betaald. Earned media zijn uitingen waar iemand anders over jou praat en waar het publiek een hoger waardeoordeel aan hecht dan jouw eigen mening als bedrijf, organisatie of merk. Voorbeelden van Earned Media zijn awards, prijzen en press reviews


Editorial Calendar / Content Kalender

Een editorial calendar wordt ook wel een content kalender genoemd. Het is een visuele weergave van de workflow waarmee een team van content makers hun werk op dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse basis kunnen plannen. content kalenders helpen bij het bijhouden, cureren en organiseren van content types, promotiekanalen, makers, auteur en publicatiedatums.


Engagement

In marketingtermen is de betekenis van engagement de mate waarin je klant zich betrokken voelt bij jouw business en/of product. Over het algemeen geldt: hoe meer betrokken, hoe waardevoller de klant.


F


Freemium

Freemium is een combinatie van de woorden free en premium. Het is een business model waarbij het product of dienst - meestal een app, cursus of ander type software - eerst gratis aangeboden wordt waarna extra mogelijkheden tegen betaling beschikbaar zijn.


Funnel

Een funnel is een trechter waar een (potentiële) klant zich doorheen beweegt. In het kort kunnen we het verschil tussen de marketing funnel en de sales funnel als volgt uitleggen: de marketing funnel zorgt ervoor dat bewustzijn of ‘awareness’ van de potentiële klant (suspects en leads) wordt verhoogd tot het punt dat de prospect het product wil hebben. Pas als de klant zelf beseft dat hij een product of dienst nodig heeft (dankzij de marketing funnel), is hij klaar om een aanbod te ontvangen (in de sales funnel). De sales funnel zorgt ervoor dat de prospect overgaat tot een daadwerkelijke aankoop.


G


Gated Content

Gated content is alle content waar bezoekers toegang tot krijgen nadat ze hun informatie hebben opgegeven. In de meeste gevallen gaat dit om een e-mailadres. Voorbeelden van gated content zijn E-books, whitepapers of een vereenvoudigde versie van een cursus. Maar denk bijvoorbeeld ook aan online kranten en magazines waarbij je bij veel artikelen eerst een abonnement moet afnemen.


H


Header Tag (H1 Tag)

De H1 tag (header tag) wordt meegegeven aan de hoofdkop van de tekst op een webpagina. Deze is belangrijk en moet de inhoud van de pagina goed omvatten. En niet geheel belangrijk.. bestaan. Je ziet op veel websites dat deze ontbreekt en dat vind Google niet zo fijn (SEO, ranking).


Heatmap

Een heatmap is een grafische weergave van gegevens waarbij de waarden worden weergegeven door middel van kleur. Heatmaps maken het eenvoudig om complexe gegevens te visualiseren en in één oogopslag te begrijpen. Heatmaps zijn een krachtige manier om te begrijpen wat gebruikers doen op een webpagina: waar ze klikken, hoe ver ze scrollen, waar ze naar kijken of wat ze negeren.


Hero Content

Hero content is het stuk dat de grootste productiewaarde heeft, het stuk waarvan je verwacht dat het een eigen leven gaat leiden en het hardst voor je gaat werken. Als zodanig moet het waarschijnlijk vrij universeel zijn of gaan om een groter onderwerp.

Hero content kan je op twee manieren gebruiken:

HTML5 Banner

HTML5-banners verwijzen naar banner advertenties die gebruik maken van HTML5-elementen, wat specifiek betekent dat de banners vaak interactieve elementen bieden of meer geavanceerde visuele elementen bevatten in vergelijking met standaard statische of GIF banners. Het is de vervanger van de Flash banners.


I


IAB

Het Interactive Advertising Bureau (IAB) bepaalt en creëert standaarden en richtlijnen voor de vlotte werking van online banners. Dit zorgt ervoor dat het aan- en verkoopproces gemakkelijker is voor zowel uitgevers als adverteerders omdat ze zich allemaal houden aan dezelfde advertentie formaten.


Impressie

Een vertoning van een advertentie wordt ook wel een view of een impressie genoemd. Maar let op, een impressie betekent niet dat iemand het gezien heeft of bewust heeft gezien. Gemiddeld heeft een kijker 7 impressies nodig om het bewust te zien en tot actie over te gaan.


Inbound Marketing

Inbound marketing is een marketing methode die klanten aantrekt door waardevolle content en ervaringen te creëren die op hen zijn afgestemd. Terwijl outbound marketing uw publiek onderbreekt met inhoud die ze niet altijd willen, vormt inbound marketing connecties waarnaar ze op zoek zijn en lost het problemen op die ze al hebben.


J


JS / Javascript

JavaScript is een programmeertaal waarmee je complexe functies aan webpagina's kunt toevoegen. Als een webpagina meer doet dan alleen het weergeven van statische informatie - zoals geanimeerde 2D/3D graphics, scrollende video jukeboxen of foto’s - kun je er bijna altijd zeker van zijn dat er van JavaScript gebruik wordt gemaakt.


K


Keywords

Keywords zijn ideeën en onderwerpen die bepalen waar jouw content over gaat. In termen van SEO, zijn het de woorden en zinnen die zoekers invoeren in zoekmachines. Als website-eigenaar en content creator, wil je dat de trefwoorden op je pagina relevant zijn voor wat mensen zoeken, zodat ze een betere kans hebben om je content te vinden tussen de resultaten. Keywords zijn daarom eigenlijk de primaire zoekwoorden van je publiek. En geven je de juiste focus bij het schrijven van webteksten.


Kickback Fee

Een kickback fee is een bedrag dat als vergoeding wordt gegeven aan een persoon of bedrijf wanneer deze een nieuwe klant aanbrengt. Vaak spreek je vooraf een percentage of bedrag af.


KISS

Keep it simple, stupid of keep it short and simple (KISS) is een vaak gebruikte afkorting in de wereld van design en marketing. Het principe stelt dat ontwerpen en systemen zo eenvoudig mogelijk moeten zijn omdat eenvoud de grootste mate van gebruikersacceptatie en interactie garandeert.


KPI

Een key performance indicator (KPI) is een meetbare waarde die aantoont hoe effectief een bedrijf, organisatie of merk de belangrijkste doelstellingen bereikt. Organisaties gebruiken KPI's om het succes bij het bereiken van doelstellingen te evalueren. KPI's op hoog niveau kunnen zich richten op de algehele prestaties van het bedrijf, terwijl KPI's op laag niveau zich kunnen richten op processen binnen afdelingen zoals verkoop, marketing, HR of support.


L


Landing Page

Een landing page is een standalone webpagina, speciaal gemaakt voor een marketing-of reclamecampagne. Het is een webpagina waar een bezoeker "landt" nadat ze op een link in een e-mail hebben geklikt, of op advertenties van Google, Bing, YouTube, Facebook, Instagram, Twitter, of soortgelijke plaatsen op het web. In tegenstelling tot webpagina's, die meestal veel doelen hebben en aanzetten tot verkenning, zijn landingspagina's ontworpen met één enkel focus, doel of CTA.


Lead Campaign

Een lead campagne is (vaak) een online campagne met het doel om hoogwaardige, relevante leads voor een bedrijf te vinden. Bedrijven met een lang verkoopproces - zoals automerken - vertrouwen op deze methode om verkopers van leads te voorzien. Je kan je leads plaatsen op een schaal van koud tot warm. Met de juiste funnel kun je een lead van koud naar warm krijgen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld automated e-mailmarketing.


Lead

Een marketing lead is een persoon die interesse toont in de producten of diensten van een merk, wat van de persoon een potentiële klant maakt. Het primaire doel van elk bedrijf is om zoveel mogelijk leads te genereren. In digitale termen spreek je van een lead als je persoonlijke gegevens ontvangen hebt zoals een e-mailadres en/of telefoonnummer. Misschien herken je dit wel van de talloze gratis whitepaper aanbieden die je voorbij hebt zien komen? Eenmaal je gegevens ingevuld ben je voor de partij een lead.


Linkbuilding

Linkbuilding is het werven van hyperlinks van andere websites naar jouw eigen website. Zoekmachines gebruiken links om het web te crawlen. Ze crawlen de links tussen de individuele pagina's op uw website, en ze crawlen de links tussen hele websites. In het algemeen kun je stellen dat sites met meer backlinks door zoekmachines een hogere ranking, autoriteit en dus ook weergave krijgen toegewezen.


Long-Form Content

Long-form content is een stuk expertise tekst dat een dieper inzicht biedt in ingewikkelde onderwerpen. Het doel van long-form content is om zinvolle informatie aan de lezer te verstrekken. Over het algemeen wordt alles tussen 1000 en 7500 woorden als long-form content gezien.


M


Marketing

Marketing heeft betrekking op activiteiten die een bedrijf onderneemt om de aan- of verkoop van een product of dienst te promoten. Marketing omvat dus het adverteren en verkopen van producten aan consumenten of andere bedrijven.


Professionals die op de marketingafdeling van een bedrijf werken, proberen door middel van reclame de aandacht te trekken van het belangrijkste potentiële publiek. Promoties zijn gericht op bepaalde doelgroepen of combinatie van doelgroepen.


Merkstrategie

Een branding strategie is het plan om een reeks langetermijndoelstellingen te bereiken die uiteindelijk moeten leiden tot de herkenbaarheid en voorkeur van je merk bij het publiek. Een succesvolle branding strategie omvat de missie van het merk, de beloften aan de klanten en de manier waarop deze worden gecommuniceerd.


Vaak verkeerd opgevat, een branding strategie is niet de samenvatting van je logo, kleurenschema, of beeldentaal; hoewel deze creatieve elementen essentieel zijn voor een succesvolle branding strategie. Een branding strategie draait om alle niet-tastbare elementen die na verloop van tijd de merkbekendheid, merkwaarde en merk sentiment aandrijven.


Meta Description

Een meta description is de informatie over uw pagina die in de zoekmachine resultaten onder de titel en URL van een webpagina verschijnt.


Metatag

Metatags zijn stukjes tekst die de inhoud van een pagina beschrijven; de metatags staan niet op de pagina zelf, maar alleen in de broncode van de pagina. Metatags zijn in wezen kleine inhoudsbeschrijvingen die zoekmachines helpen te vertellen waar een webpagina over gaat. Zoals bijvoorbeeld de meta tag "article:tag", die aangeeft dat het gaat om een artikel. Waarmee Google beter kan inschatten hoe hij deze informatie kan weergeven en waar hij dit kan weergeven.


Mockup

Een mockup is een visuele weergave van een uiteindelijk ontwerp zoals etiketten, visitekaartjes, t-shirts of andere gebruikers producten. Het geeft de opdrachtgever een eerste blik op hoe het ontwerp eruit zal zien nadat het in productie is genomen.


N


Native Content

Native content betekent dat content aanvoelt als authentiek of oorspronkelijke organische content voor een specifiek platform. Daarmee bedoelen we: content in stijl met het type inhoud of trends binnen dat platform. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen content door gebruikers geplaatst op Instagram vs. LinkedIn. Vaak een andere tone-of-voice en/of type visualisatie (bijv. video vs. long-reads). Vanuit een persoon voelt het al vaak als native content, bij bedrijven kan dit helpen bij het persoonlijk maken van je boodschap.


Native Advertising

Native advertising is het gebruik van betaalde advertenties die overeenkomen met de look, feel en functie van het mediaformaat waarop ze verschijnen. Native ads zijn vaak te vinden in social media feeds, of als aanbevolen content op een webpagina. In tegenstelling tot display-advertenties of banners advertenties, zien native ads er niet echt uit als advertenties. Ze lijken op een onderdeel van de pagina of feed. De sleutel tot native advertising is dat het niet storend is, het stelt de lezer bloot aan reclame zonder dat deze het soms door heeft.


News Jacking / Trend Jacking / Inhaker

News jacking of trend jacking is een manier om met een actuele gebeurtenis media-aandacht te genereren en de zichtbaarheid van een merk te vergroten. De kunst is om zo snel mogelijk gerelateerde blog content en sociale berichten te creëren om zo onmiddellijk een breder publiek te bereiken. In het Nederlands wordt dit ook wel een inhaker genoemd.


O


Outbound Marketing

Outbound marketing omvat het proactief benaderen van consumenten om hen te interesseren voor een product. Deze methode is agressiever en breder dan outbound marketing, met de verwachting dat ten minste een aantal mensen zal converteren. Denk hierbij aan pop-ups waarbij ze je vragen om in te schrijven voor de nieuwsbrief (ontvang nu 10% korting bij inschrijving op..!).


Owned Media

Owned media is elke vorm van content die je zelf maakt en waarvan je de eigenaar bent. Onder eigen media kunnen ook middelen vallen die je door anderen laat maken, zoals het inhuren van een freelancer voor video content.


P


Paid Media

Betaalde media verwijst naar externe marketinginspanningen die een betaalde plaatsing inhouden, zoals bijvoorbeeld online pay-per-click advertising, blog content of advertenties in gedrukte media. Betaalde media zijn een essentieel onderdeel van de inkomstengroei en merkbekendheid voor bedrijven.


Pixel

Het woord pixel betekent een beeldelement. Een pixel is de kleinste eenheid van een digitale afbeelding op een digitaal beeldscherm. De meeste digitale foto's zijn opgebouwd uit pixels. In marketingtermen zijn pixels stukjes code waarmee marketeers waardevolle informatie verzamelen over websitebezoekers en welke acties zij ondernemen, ook wel tracking tags of cookies genoemd.


Placeholder

Een placeholder is een stuk tijdelijke content dat later vervangen zal worden met de definitieve media. Deze werkwijze wordt regelmatig gebruikt in grafisch ontwerp of muziekproductie wanneer de uiteindelijke foto’s of vocalen nog niet beschikbaar zijn, maar je in je design voorstel al wel een gevoel van invulling wilt presenteren.


PPC

PPC (pay-per-click) is een vorm van online adverteren waarbij adverteerders kosten maken wanneer gebruikers op hun advertenties klikken. Adverteerders bieden op de waargenomen waarde van een klik in relatie tot de trefwoorden, platforms en het publiek type waaruit de klik afkomstig is.


Press-Kit

Een press-kit, ook wel mediakit genoemd, is een webpagina of download die foto's, marketingmateriaal, bronnen en overige informatie bevat. Een goede press-kits maakt het journalisten, bloggers of andere media makers makkelijk om meer te weten te komen over een product of merk en daarover een verhaal te vertellen.


Q


R


Ranking

Ranking verwijst naar de positie van een website in de zoekmachine resultaten pagina. Er zijn verschillende ranking factoren die beïnvloeden of een website hoger op de zoekmachine resultaten verschijnt: dit gebeurt onder andere op basis van de relevantie van de inhoud voor de zoekterm, of de kwaliteit van de backlinks die naar de pagina verwijzen.


Responsive Design

Responsive (web) design is een methode van ontwerpen die ervoor zorgt dat apps, websites en andere online of digitale toepassingen zich aanpassen op de omgeving van de gebruiker naar gebaseerd op het gebruikte platform, device of de schermgrootte.


Retargeting

Retargeting campagnes herinneren website bezoekers aan producten en diensten nadat ze de website hebben verlaten, zonder iets kopen. Na het bezoeken van specifieke pagina's, sites of webshops worden ze vervolgens - op andere websites of apps - opnieuw target van relevante visuele advertenties. Denk bijvoorbeeld aan die bank of schoenen die je een paar dagen geleden online hebt bekeken en die je nu op verschillende andere websites terug ziet in de vorm van een advertentie.


ROAS

Return on ad spend berekent hoeveel inkomsten een bepaalde advertentie of campagne heeft opgeleverd. Het is een onderdeel van je ROI en geeft je een nog beter beeld per platform waar je campagne het meest op converteert.


ROI

Return on Investment is een term en methode die wordt gebruikt om inzicht te krijgen hoe rendabel een investering is. ROI berekent hoeveel er is betaald en hoeveel er is verdiend, om zo de efficiëntie van de investering te beoordelen.


S


SEA

Search engine advertising (SEA) is het proces van rechtstreeks adverteren in de zoekresultaten van platforms zoals Google of Bing. Je koopt op die manier je nummer 1, 2 of 3 plek in en koppelt dit aan verschillende zoekwoorden of combinatie van zoekwoorden.


SEO

SEO staat voor search engine optimization. Het is een set van technieken om de weergave en positionering van webpagina's in organische zoekresultaten te verbeteren. Omdat organisch zoeken de meest prominente manier is voor mensen om online content te ontdekken en te benaderen, is een goede SEO-strategie essentieel voor het verbeteren van de kwaliteit en kwantiteit van het verkeer naar je website.


Shared Media

Shared media is user generated content die geproduceerd wordt door derden, zoals consumenten of bloggers. Voor deze, vaak spontane, communicatie hoeft dan ook niet betaald te worden. Het nadeel is wel dat het er weinig of geen invloed kan worden uitgeoefend op de inhoud van deze free publicity die zowel positief als negatief kan zijn.


Short-Form Content

Met short-form content wordt meestal alle geschreven tekst rond de 1.000 woorden bedoeld. Voorbeelden van short-form content zijn sociale posts, kortere blog posts en e-mails.


Snackable Content

Met snackable content wordt informatie bedoeld die snel en eenvoudig verwerkt kan worden door een persoon. Er is geen grote tijdsinvestering nodig, de informatie wordt op een eenvoudige wijze aangeboden. Dit soort content kan een opstapje zijn naar meer diepgaande informatie (hero content), het wordt vaak gebruikt op social media waar gebruikers snel tot de kern van de boodschap willen komen. Het moet Scroll-stopping content zijn die visueel opvalt. Content die herkenbaar is, relevant en meteen wordt begrepen, geleverd in een hapklaar formaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan content wat je ziet op TikTok.


Social Commerce

Social commerce is de verkoop van producten rechtstreeks via sociale media. Bij social commerce vindt de hele shop ervaring, van het ontdekken en onderzoeken van producten tot het afrekenen, plaats op een social media-platform.


Storyboard

Een storyboard is een grafisch overzicht dat bestaat uit illustraties of beelden die in volgorde worden weergegeven om een film, animatie, of andere interactieve media scenes vooraf te kunnen visualiseren. Handig bij het uitdenken van je brand movie of campagne banners.


Style Guide

Een style guide of stijlgids is vaak een onderdeel van je brand book, maar kan ook stand alone staan. Het beschrijft welke lettertypes, kleuren, type afbeeldingen er wel, maar ook vooral niet gebruikt moeten worden bij het opmaken van verschillende type media. Een style guide wordt ook vaak opgesteld bij UX/UI design en dient als bronbestand voor het development team.


T


Tone-Of-Voice

Tone-of-voice is hoe het karakter van een onderneming, organisatie of merk tot uiting komt in woorden, zowel geschreven (in advertenties) als gesproken (in videos). Het gaat niet over wat er gezegd wordt, maar de manier waarop. Bijvoorbeeld: spreek je jouw doelgroep aan met je of u?


U


UI

UI = User Interface. UI design richt zich met name op het maken van de gebruikersinterface: datgene wat gebruikers zien. De user interface wordt voornamelijk ontwikkeld door grafisch ontwerp te combineren met programmeertalen als HTML, CSS en JavaScript.


UX

UX = User Experience. UX heeft te maken met de algehele ervaring van een gebruiker met een merk, product of dienst. Als je met UX aan de slag wilt dan hou je je voornamelijk bezig met het ontwerpen van een fijne gebruikerservaring door te kijken naar de voorkeuren, behoeften en meningen van je gebruikers.


V


Vector

Een vector bestand is de verzamelnaam voor grafische afbeeldingen die onbeperkt vergroot en verkleind kunnen worden zonder dat er kwaliteitsverlies optreed. Dit komt doordat deze bestanden zijn opgebouwd uit vectoren in plaats van blokkerige pixels. Dit is een must bij het (laten) ontwikkelen van bijvoorbeeld je logo.


W


Whitepaper

Een whitepaper is een gids waarin problemen over een bepaald onderwerp worden besproken, met daarbij een voorgestelde oplossing om ze op te lossen. Wanneer het voor commerciële doeleinden wordt gebruikt, kan het de besluitvormingsprocessen van huidige en toekomstige klanten beïnvloeden. Whitepapers worden vaak aangeboden als gated content om en is een manier om je aantal leads te verhogen. Met gated content biedt je een ‘gratis’ product of item aan (zoals een whitepaper) in ruil voor persoonlijke gegevens zoals een e-mailadres.


Wireframe

Wireframing is een manier om de functionaliteiten van je website of online platform op structureel niveau te ontwerpen. Een wireframe wordt vaak gebruikt om content en functionaliteit op een pagina te structureren, waarbij rekening wordt gehouden met de behoeften van de gebruiker en het gebruikers verloop. Wireframes worden vroeg in het ontwikkelingsproces gebruikt om de basisstructuur van een pagina vast te stellen voordat het visuele ontwerp en de inhoud worden toegevoegd. Zodat je op tijd een goedkeuring kan krijgen van stakeholders voordat de creatieve fase start.


X


Y


Z


That's all folks!Ik hoop dat je met deze glossary wat meer inzicht hebt gekregen in de processen en termen van marketing anno 2022. Deze lijst is zeker niet compleet en zal regelmatig bijgewerkt worden. Zit je nog steeds met marketing of communicatie vragen betreft je onderneming, organisatie of merk? Stuur gewoon een berichtje, don't be a stranger!


 

#absoloetlie is precies wat jij nodig hebt. Online zichtbaarheid met een creatieve insteek. Van een merkstrategie tot het inplannen van je social media. Van concept, visual design naar short of -long copy. Dagelijks ontwikkelen wij campagnes en originele content voor jouw merk of bedrijf. Van klein tot groot. Op locatie of remote. Geen poespas, gewoon goed. What you see is what you get. Echt op zijn Rotterdams dus.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page