top of page
Middel 6.jpg
Arrow
photo

Zuid. Boijmans van Beuningen

Sounddesign workshop 

Sounddesign
Workshop op locatie

IMG_1205_edited_edited.jpg
IMG_1206.png

De Mahjouba IV van Eric van Hove in Rotterdam

De Mahjouba IV is een elektrische brommer voor de Marokkaanse markt, voornamelijk gemaakt met behulp van Afrikaanse ambachtslieden in combinatie met 3D-printing. Eric van Hove, de kunstenaar en bedenker van het Mahjouba Project, heeft in samenwerking met Museum Boijmans van Beuningen en jongeren van het Zadkine gewerkt aan een Rotterdamse versie van de elektrische brommer. 

Welke geluiden maakt een elektrische brommer?

Met de komst van elektrische voertuigen ontstaat er een grote behoefte aan sounddesign. Onze zintuigen gebruiken geluid in het verkeer om in te schatten hoe ver, groot en van waar voertuigen komen. Met elektrische voertuigen, zoals ook de Mahjouba, ontbreken deze kenmerken omdat ze geen of nauwelijks geluid maken. Je moet deze geluiden dus programmeren. Maar hoe klinkt zoiets? Is er ruimte voor vrije interpretatie? Of is er een stukje herkenning nodig?

"Toen de Franse kunstenaar Marcel Duchamp een urinoir kantelde en tentoonstelde, maakte hij de weg vrij voor conceptuele kunst. Met het Mahjouba Project doe ik het tegenovergestelde: ik zoek naar de ‘bruikbaarheid’ van kunst’

- Eric van Hove, Kunstenaar
Portret

 Workshop en sounddesign

Voor een aantal studenten van het Zadkine Startcollege ontwikkelden wij een interactieve workshop als onderdeel van de productie van de Mahjouba IV Moped. Samen met de kunstenaar Eric van Hove bepaalden we welke onderdelen van de moped een geluid moesten krijgen. Na een korte uitleg over sounddesign en het gebruik van geluid in het publieke domein gingen de studenten met een selectie van bouwmaterialen, Afrikaanse instrumenten en hun eigen stem aan de slag met het maken en opnemen van geluiden. Wij selecteerden de meest geschikte opnames en bewerkten deze in onze studio tot geluiden die uiteindelijk gebruikt zijn bij de expositie van de Rotterdamse versie van de Mahjouba Moped IV.

Mahjouba-I-photo-Keeja-lowres-website-12
EVH_Mahjouba8_Web-1200x801_edited_edited
EVH_Mahjouba14_Web-1200x801_edited_edite
EVH_Mahjouba10_Web-1200x801_edited_edite
EVH_Mahjouba15_Web-1170x1000_edited.jpg

Bekijk hier meer cases

Mockup Poster Design
Dokteronline
Design Photography
Codecast
Poster Design Mockup
bottom of page